Cultuur & Identiteit


Hoofdvraag:  Hoe verloopt de overdracht van cultuurkenmerken en wat is het gevolg daarvan voor onze identiteit?

 

Socialisatie is het proces waarbij iemand de waarden, normen en andere cultuurkenmerken van zijn samenleving of groep aanleert. Het doel van socialisatie is aanpassing van het individu aan zijn omgeving, maar de overdracht van cultuurkenmerken zorgt er ook voor dat de cultuur kan blijven bestaan. Socialisatie vindt plaats binnen socialiserende instituties, denk hierbij bijvoorbeeld aan je gezin, je school, je werk.
Socialisatie vind zich voor in verschillende fases, die beginnen vaak met imitatie, een peuter doet zijn ouders na, tieners hun idool. Deze imitatie wordt gevolgd door informatie. Je neemt de informatie die je krijgt in jezelf op, zo leer je rekenen maar ook normen in de samenleving. Wanneer socialisatie niet vanzelf gaat, zijn er manieren waarop mensen andere mensen stimuleren of dwingen zich aan de geldende normen te houden, dit noemen we sociale controle. We noemen sociale controle formeel wanneer deze gebaseerd zijn op geschreven regels en informeel bij beleefdheidsnormen en andere ongeschreven regels. Om mensen aan sociale controle te laten houden, worden er vaak sancties gebruikt. Vier vormen van sancties zijn:

  • Formele positieve sancties > diploma of promotie
  • Formele negatieve sancties > strafwerk of boete
  • Informele positieve sancties > compliment, fooi of applaus 
  • Informele negatieve sancties > kind naar kamer sturen

 

Het doel van socialisatie is bereikt wanneer er internalisatie van de cultuur plaats vind: mensen maken zich bepaalde van hun cultuur groep zo eigen , dat zij zich automatisch gaan gedragen zoals de groep dat van hen verwacht. Door socialisatie en internalisatie voelen de meeste mensen zich verbonden met de dominante cultuur. Door deze groepsidentificatie kan er een sterk wij-gevoel ontstaan. Bij identificatie met een groep spreken we van een sociale identiteit. Naast de sociale identiteit, heb je ook nog je persoonlijke identiteit. Deze komt voort uit je aangeboren eigenschappen en je cultuurkenmerken. In Nederland ligt er veel nadruk op je persoonlijke identiteit, iedereen heeft het recht om zijn of haar cultuurkenmerken te uiten. De Nederlandse dominante cultuur noemen we daarom individualistisch. Wanneer het collectief boven het individu staat, noemen wij dit collectivistisch. Vele andere culturen hebben dit.  De mate waaraan jij voldoet in de dominante cultuur hangt af van jou eigen loyaliteit de mate waarin je trouw bent aan je groep.

Maak jouw eigen website met JouwWeb