Immigratie naar Nederland
Hoofdvraag: Hoe is Nederland een multi-etnische samenleving geworden?
Mensen migreren om verschillende motieven:
- Politieke motieven: mensen die vluchten door oorlog, of bedreigd worden door onder andere hun geloofsovertuiging.
- Economische motieven: mensen die werken voor een internationaal bedrijf, of proberen vanwege armoede in hun land een beter bestaan te krijgen.
- Sociale motieven: Familie komt weer bij elkaar, of huwelijk.
Door de eeuwen heen zijn er veel religieuze vluchtelingen geweest, zij zijn gevlucht uit hun land omdat ze geen godsdienstvrijheid hadden, tegenwoordig zouden wij dit politieke vluchtelingen noemen. Naast deze vluchtelingen zijn er door de eeuwen heen ook veel economische vluchtelingen geweest, zij kwamen voornamelijk naar ons land om te werken.
Ook na de Tweede Wereldoorlog zijn er nog vele nieuwkomers gekomen, deze kunnen wij verdelen in een aantal groepen:
Mensen uit de vroegere koloniën – Veel Nederlandse Indiërs kwamen na de Tweede Wereld oorlog en na de onafhankelijkheid verklaring naar ons land, ook de Molukkers en de Surinamers deden dat. Daarnaast kwamen ook veel Antillianen naar ons land toe, ook al zijn zij nog steeds onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden. Zij komen vaak naar ons toe voor beter en meer werk.
Arbeidsmigranten – Ongeveer 50 jaar geleden kwamen de eerste gastarbeiders naar Nederland, zij kwamen vooral uit landen als: Spanje, Italië, Turkije en Marokko. Naast gastarbeiders zijn er ook hoogopgeleide kennismigranten. Zij komen voornamelijk uit landen als de VS, Japan, China, Zuid-Korea en India. Veel mensen buiten de EU proberen Europa binnen te treden om illegaal werk te verrichten.
Vluchtelingen – Asielzoekers hebben vaak politieke redenen om naar een ander land te vluchten. Eenmaal in een land aangekomen, volgt er een asielprocedure. Deze is heel streng, omdat de overheid niet zomaar iedereen binnen kan laten. Daarom is de Vreemdelingenwet 2000 opgericht, wanneer iemand een verblijfsvergunning wil, moet hij/zij zich aan de volgende punten kunnen voldoen:
- Geldige identiteitspapieren
- Aannemelijk kunnen maken dat hij/zij in eigen land gevaar loopt
- Kan aantonen dat hij om humanitaire redenen niet terug kan naar zijn eigen land
Tijdens deze procedure verblijven die asielzoekers in een asielzoekerscentrum.
Gezinshereniging en gezinshervormer – Iedereen die zich in Nederland bevind, mag zijn gezinsleden naar Nederland toe brengen, dit noemen we gezinshereniging. Wanneer een Nederlander besluit te trouwen met een buitenlander, noemen we dit gezinsvorming, ook dan mag de desbetreffende persoon ons land binnen treden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb