De toekomst van pluriforme samenleving


Hoofdvraag: Hoe moet de toekomstige pluriforme samenleving er volgens jou uitzien?

 

Al eeuwen lang vluchten mensen uit arme landen naar het rijke westenen dus ook naar Nederland. Ging het goed met de economie waren de nieuwkomers van harte welkom. Ging het met de economie slechter, dan mochten veel minder buitenlanders ons land in. Voor mensen uit landen buiten de Europese Unie zijn de regels veel strenger geworden. Voor hen geldt een restrictief toelatingsgebied

 

Nederland kan niet zelfstandig bepalen wie wel en wie niet wordt toegelaten. Bij toelating moeten we ons namelijk houden aan de volgende internationale verdragen, die Nederland samen met de andere EU-landen heeft ondertekend:

  • Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
  • EU-Verdrag (ook bekend als het Verdrag van Maastricht)
  • Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en de Fundamentele vrijheden.
  • VN-Vluchtelingenverdrag van Genève

Door de internationale wetten en verdragen heeft Nederland niet veel mogelijkheden om de immigratie verder te beperken. van de jaarlijks ongeveer 150.000 immigranten heeft ruim 80% recht op toelating in Nederland. 

 

In grote lijnen zijn de politieke partijen het eens over het strengere toelatingsbeleid. Over de culturele diversiteit verschillen de partijen meer van mening. 

Christendemocratie  – Christendemocranten, het CDA voorop, hechten grote waarde aan de vrijheid van godsdienst. De partij heeft geen principieel bezwaar tegen tempels, moskeeën en joodse of islamitische scholen. Het CDA stelt daarom een ritsmodel voor: de Nederlandse dominante cultuur bevindt zich op de hoofdweg, de verschillende cultuurgroepen moeten invoegen en de samenleving moet daar ruimte voor geven. 

Liberalisme  – De VVD en de sociaal-liberalen van de D66 benadrukken de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van alle burgers. Nieuwkomers zijn zelf verantwoordelijk voor het aanleren van de taal en moeten zelf een plek verwerven in de Nederlandse samenleving. 

Rechts-populisme  – De PVV ziet multiculturaliteit als een bedreiging voor het voortbestaan van Nederland als herkenbare natie. Zij ziet met name een gevaar in de invloed van de islam op onze samenleving. Daarom ook zouden allochtonen een wettelijk bindende integratieplicht moeten krijgen. Pas als zij aan alle eisen voldoen, kunnen zij Nederlander worden. 

Sociaaldemocratie  – sociaaldemocraten staan voor een samenleving zonder discriminatie, armoede en achterstand. Daarom willen zij dat de overheid zorgt voor gelijke kansen voor alle minderheden in Nederland. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb