Cultuurverschillen
Hoofdvraag: Hoe ziet de culturele diversiteit van Nederland eruit?
In ons land bestaat een sterke culturele diversiteit. Deze diversiteit kan afhangen van: regio, generatie, beroep, sekse, herkomst en godsdienst.
Regio – In grote steden als Amsterdam of Den Haag is er sprake van een grote individuele vrijheid. Je kunt uren rondlopen zonder een bekende tegen te komen. In tegenstelling tot de plattelandscultuur, hier heerst veel betrokkenheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klein dorpje. Verder heersen er ook cultuurverschillen per regio, neem Groningen (nuchter) en Brabant (geniet van het leven), daarnaast zijn er ook verschillen als dialect.
Generatie – Tussen jongeren en oudere kunnen generatieconflicten ontstaan, dit omdat de samenleving er een aantal jaar geleden natuurlijk heel anders ut zag dan de samenleving van nu. Onder jongeren hangt ook de jongerencultuur, denk hierbij bijvoorbeeld aan kakkers, gothics, gamers en hiphoppers. Onder een jongerencultuur hangt tegenwoordig vaak een mix, muziek van de een, kledingstijl van de ander.
Beroep – Bedrijven ontwikkelen hun eigen bedrijfscultuur die bestaat uit alle waarden, normen en gewoonten die er in een bedrijf gelden. Als je werkt, moet je je aan bepaalde voorschriften houden, één van deze voorschriften kan kledingvoorschriften zijn, je wordt hier geacht de kleding te dragen die het bedrijf jou voorschrijft. Deze kleding heeft vaak een functionele achtergrond zoals veiligheid in de bouw en hygiëne in de horeca. Erg persoonlijke kleding of kenmerken worden vaak afgeraden, dit kan leiden tot discussies.
Sekse – Over verschillen tussen mannen en vrouwen zijn allerlei opvattingen, deze komen vaak voort uit biologische theorieën. Zo zou de man zowel mentaal al fysiek gezien sterker zijn dan de vrouw, dus mogen mannen niet huilen. Dit noemen we rolpatronen, deze zijn cultuur bepalend, in Nederlands kunnen deze rolpatronen namelijk heel anders zijn dan bijvoorbeeld in China.
Herkomst – Het land van herkomst is voor veel allochtonen en soort houvast. Ze houden veel gewoonte uit hun cultuur , dit geld voornamelijk voor veel eerstegeneratieallochtonen. Zij namen de cultuur tradities van hun eigen land mee naar bijvoorbeeld Nederland. Tweedegeneratieallochtonen leven hierdoor een beetje tussen twee verschillende culturen in.
Godsdienst – Bij elk geloof horen bepaalde opvattingen of gewoontes die van elkaar kunnen verschillen. Het verschil tussen het Christendom en de Islam is bijvoorbeeld erg groot, deze verschillen kunnen leiden tot cultuurconflicten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb